Tietopaketti tekohampaista

Mitä tekohampaita pohtiessa on hyvä ymmärtää?


Sanasto: Hammasproteesi => tekohampaat => tekarit

Hammasproteesien valmistusvaihtoehtoja on kaksi:

Immediaattina: Hammaslääkäri laittaa viimeisellä omien hampaiden poistokäynnillä suuhun etukäteen valmistetut proteesit.

  • Edut: Ei tarvitse olla ilman hampaita
  • Haitat: Ei voi sovittaa etukäteen ja ikenien muoto määrää lopputuloksen. Useimmiten proteesien istuvuus ja pysyvyys huono.

"Perinteisellä" tavalla: Valmistus aloitetaan, kun hampaiden poistojen jälkeen suurin turvotus on laskenut ja poistohaavat parantuneet.

  • Edut: Voidaan sovittaa etukäteen, jolloin asiakas pääsee myös itse vaikuttamaan proteesien lopputulokseen. Mahdollistaa hampaiden paremmat asennot.
  • Haitat: Oltava ilman hampaita 2-3 viikkoa.

Jos omien hampaiden poistoja on ollut useampi ennen hammasproteesien valmistusta on kummassakin yllämainitussa vaihtoehdossa ensimmäisen vuoden aikana tehtävä pohjaus. Pohjausten tarpeellinen määrä riippuu ikenien supistumisesta/kuivumisesta. Tämän jälkeen pohjausten tarve selvästi harvenee.

Ennen yläetuhampaiden poistoja (jos muutakin kuin juuret), voi käydä hammasteknikolla otattamassa jäljennöksen malliksi luonnollisen näköiselle hammasproteesille. Vaihtoehtoinen tapa on tuoda mukanaan vanha valokuva, jossa yläetuhampaat näkyvät selkeästi.