Minkä takia hammasproteesi kannattaa korjata ja huollattaa

Suu on elävää kudosta, jossa tapahtuu muutoksia koko ajan. Hammasproteesi tulisi tarkastuttaa ja huoltaa noin 2-3 vuoden välein ja tarvittaessa pohjata eli tehdä istuvaksi limakalvolle.

Hammasproteesin uusiminen tulisi tapahtua 10-15 vuoden välein, sillä proteesit on huokoista materiaalia ja ajan myötä alkavat keräämään itseensä bakteereita. Luukatoa tapahtuu koko loppuiän, jolloin purennan korkeus ei pysy samalla tasolla eli karkeasti sanottuna leuka lähenee nenää. Myös hampaat kuluvat ja ravinnon hienontaminen heikkenee ja siitä seurauksena voi olla ennenaikainen yleiskunnon huonontuminen (yksipuolinen ravinto). Purentalihakset voivat myös tottua väärään asentoon, sillä leuka pääsee kuluneilla proteesihampailla liikkumaan virheasentoon.

Vanha, viallinen ja epäsopiva hammasproteesi saattaa aiheuttaa ikäviä vaurioita suussa. Se ärsyttää limakalvoja ja voi aiheuttaa limakalvosairauksia ja kasvaimia sekä usein lihasoireina pään alueen kipuja ja särkytiloja. Suupielien haavaumat ja pahan makuiset proteesit johtuvat usein sienistä ja bakteereista. Hiivasieni on melko yleinen vaiva irtoproteesien käyttäjillä (lämmin ja kostea kasvupaikka). Lisäksi altistavia tekijöitä ovat suun kuivuminen, eri sairaudet, monet lääkeaineet, puutostilat  sekä tupakointi.

Hammasproteeseista huolehtimalla voi ehkäistä suusairauksia ja se on myös keino parantaa jo syntyneitä vaurioita.

Proteesin hygienia vaikuttaa myös yleisterveyteen ja sosiaaliseen elämään sekä yleiseen hyvinvointiin.

HYVÄN  HAMMASPROTEESIN  TEHTÄVÄNÄ  ON  PARANTAA  ELÄMISEN  LAATUA!