Minkä takia hammasproteesi kannattaa korjata ja huollattaa

Suu on elävää kudosta, jossa tapahtuu muutoksia koko ajan. Hammasproteesi tulisi tarkastuttaa ja huoltaa  3 vuoden välein ja tarvittaessa pohjata/tehdä istuvaksi limakalvolle.

Hammasproteesin uusiminen tulisi tapahtua 10-15 vuoden välein, sillä se on huokoista materiaalia ja aamusta iltaan suussa (voi vain kuvitella, mitä se on imenyt itseensä). Luukatoa tapahtuu koko loppuiän, jolloin purennan korkeus ei pysy samalla tasolla eli karkeasti sanottuna leuka lähenee nenää. Myös hampaat kuluvat ja ravinnon HIENONTAMINEN (ei litistäminen) heikkenee ja siitä seurauksena voi olla ennenaikainen yleiskunnon huonontuminen (yksipuolinen ravinto). Purentalihakset voivat myös tottua väärään asentoon, sillä leuka pääsee kuluneilla hampailla liikkumaan miten sattuu.

Viallinen, epäsopiva ja vanha proteesi saattaa aiheuttaa ikäviä vaurioita suussa; ärsyttää limakalvoja,aiheuttaa kasvaimia sekä lihasoireina pään alueen kipuja ja särkytiloja. Suupielien haavaumat ja pahan makuiset proteesit johtuvat usein sienistä ja bakteereista. Hiivasieni on melko yleinen vaiva irtoproteesien käyttäjillä (lämmin ja kostea kasvupaikka). Lisäksi altistavia tekijöitä ovat suun kuivuminen, eri sairaudet, monet lääkeaineet, puutostilat  sekä tupakointi.

Hammasproteeseista huolehtimalla voi ehkäistä suusairauksia ja se on myös keino parantaa jo syntyneitä vaurioita.

Proteesin hygienia vaikuttaa myös yleisterveyteen ja sosiaaliseen elämään sekä yleiseen hyvinvointiin.

HYVÄN  HAMMASPROTEESIN  TEHTÄVÄNÄ  ON  PARANTAA  ELÄMISEN  LAATUA!