Minulleko hammasproteesit

Mitä tekohampaita pohtiessa on hyvä ymmärtää?

  • Hammasproteesi => tekohampaat => tekarit

Tekohampaiden valmistusvaihtoehdot on ehdottomasti hyvä ymmärtää. Valmistusvaihtoehtoja on  kaksi:

Immediaattina: Hammaslääkäri laittaa viimeisellä omien hampaiden poistokäynnillä suuhun etukäteen valmistetut tekarit

  • Edut: Ei tarvitse olla ilman hampaita
  • Haitat: Ei voi sovittaa etukäteen ja ikenien muoto määrää lopputuloksen

"Perinteisellä" tavalla: Valmistus aloitetaan,kun suurempi turvotus laskenut ja poistohaavat parantuneet hiukan

  • Edut: Voidaan sovittaa etukäteen, jolloin asiakas pääsee itsekin vaikuttamaan. Mahdollistaa hampaiden paremmat asennot
  • Haitat: Oltava ilman hampaita 2-3vk:a

Jos omien hampaiden poistoja on ollut useampi ennen tekohampaiden valmistusta on kummassakin yllämainitussa vaihtoehdossa ensimmäisen vuoden aikana todennäköisesti tehtävä pohjaus, joskus kaksikin. Pohjausten tarpeellinen määrä riippuu ikenien supistumisesta/kuivumisesta, joka on hyvin yksilöllistä. Tähän asiaan ei voi meistä kumpikaan vaikuttaa. Tämän jälkeen pohjausten tarve selvästi harvenee.

Ennen yläetuhampaiden poistoja (jos muutakin kuin juuret),voi käydä hammasteknikolla otattamassa jäljennöksen malliksi luonnollisen näköiselle hammasproteesille. Vaihtoehtoinen tapa on tuoda mukanaan vanha valokuva, jossa yläetuhampaat näkyvät selkeästi.

Sopiva ajankohta?

Suosittelen aina tekohampaiden valmistusajankohdaksi rauhallista aikaa elämässä. Ei ole suositeltavaa teettää uusia tekohampaita juuri ennen matkaa tai juhlia, sillä uudet tekohampaat vaativat aina ensin harjoittelua käytössä. Esimerkiksi puhuminen voi olla alussa haastavaa ja hammasproteesit voivat alkuun painaa tai hangata.

Mistä aloitan?

Sovi aika hammaslääkärisi kanssa ja keskustele olisiko sinulle tekohampaat ajankohtaiset. Vaihtoehtoisesti voit ottaa yhteyttä ja kerron aiheesta myös erikoishammasteknikon näkökulmasta lisää tietoa.