Minulleko tekohampaat

Mitä tekohampaita pohtiessa on hyvä ymmärtää?

  • Hammasproteesi => tekohampaat => tekarit

Tekohampaiden valmistusvaihtoehdot on ehdottomasti hyvä ymmärtää. Valmistusvaihtoehtoja on  kaksi:

Immediaattina: Hammaslääkäri laittaa viimeisellä omien hampaiden poistokäynnillä suuhun etukäteen valmistetut tekarit

  • Edut: Ei tarvitse olla ilman hampaita
  • Haitat: Ei voi sovittaa etukäteen ja ikenien muoto määrää lopputuloksen

"Perinteisellä" tavalla: Valmistus aloitetaan,kun suurempi turvotus laskenut ja poistohaavat parantuneet hiukan

  • Edut: Voidaan sovittaa etukäteen, jolloin asiakas pääsee itsekin vaikuttamaan. Mahdollistaa hampaiden paremmat asennot
  • Haitat: Oltava ilman hampaita 2-3vk:a

Jos omien hampaiden poistoja on ollut useampi ennen tekohampaiden valmistusta on kummassakin yllämainitussa vaihtoehdossa ensimmäisen vuoden aikana tehtävä kaksi tai enemmän pohjausta (=tiivistystä). Pohjausten tarpeellinen määrä riippuu ikenien supistumisesta/kuivumisesta. Tämän jälkeen pohjausten tarve selvästi harvenee.

Ennen yläetuhampaiden poistoja (jos muutakin kuin juuret),voi käydä hammasteknikolla otattamassa jäljennöksen malliksi luonnollisen näköiselle hammasproteesille. Vaihtoehtoinen tapa on tuoda mukanaan vanha valokuva, jossa yläetuhampaat näkyvät selkeästi.

Sopiva ajankohta?

Suosittelen aina tekohampaiden valmistusajankohdaksi lomaa(mikäli työelämässä) tai muuten rauhallista aikaa elämässä. Ei ole suositeltavaa teettää uusia tekohampaita juuri ennen matkaa, juhlia tms., sillä uudet tekohampaat vaativat aina ensin harjoittelua käytössä. Esim. puhuminen voi olla alussa hankalaa, "S" ja "R" -kirjain varsinkin tai ne voivat painaa ja hangata.

Mistä aloitan?

Sovi aika hammaslääkärisi kanssa ja keskustele olisiko sinulle tekohampaat ajankohtaiset. Vaihtoehtoisesti voit ottaa yhteyttä ja kerron aiheesta myös erikoishammasteknikon näkökulmasta lisää tietoa.